Divorce Hotel geeft vertekend beeld van mediation - Kuima Belastingadviseur

Divorce Hotel geeft vertekend beeld van mediation

Als mediator heb ik met belangstelling gekeken naar Divorce Hotel. Partners die gaan scheiden, verblijven in dit tv-programma een weekend lang in een luxe hotel, waar ze door een team van advocaten, fiscalisten en makelaars worden geholpen om alle praktische zaken zo goed mogelijk te regelen.

Het kwalijke aan Divorce Hotel is dat mediation op een verkeerde manier wordt voorgesteld. Als de partners het ondanks allerlei gesprekken niet met elkaar eens worden, bepalen de tv-deskundigen wat er moet gebeuren. Met andere woorden: zij bepalen wie er aan het langste eind trekt. Dat is geen mediation, dat is arbitrage. Arbitrage is een vorm van mediation die niet gebruikelijk is bij een echtscheiding. Feitelijk komt mediation door Divorce Hotel in een verkeerd daglicht te staan. Immers de basis van medation is vertrouwelijkheid en vrijwilligheid.

Vrijwilligheid en bereidwilligheid

Bij mediation draait om de vrijwilligheid en bereidwilligheid van beide partners om er samen uit te komen en de zaken tot ieders tevredenheid te regelen. Zij bepalen de uitkomst, niet de mediator. Die zit er alleen bij om te bemiddelen en de gesprekken in goede banen te leiden. Wil je een eindresultaat waar iedereen mee uit de voeten kan, dan moet je uitgebreid de tijd nemen.

Neem de tijd 

In Divorce Hotel wordt gesuggereerd dat je een complete scheiding in één weekend kunt regelen. Dat is misschien leuk voor televisie, maar de makers gaan volledig voorbij aan alle emoties die een rol spelen in een scheidingsproces. Als partners zich bij mij melden en in gesprek met elkaar gaan, dan zie ik dat beide partijen vol zitten met boosheid, verdriet en frustraties. Ze willen in eerste instantie vaak helemaal niet naar elkaar luisteren, ze willen vooral vertellen wat de ander fout heeft gedaan. Het kost tijd om al deze emoties een plek te geven. Na elke sessie geef ik beide partners twee weken de tijd om alles te laten bezinken. Daarna gaan we weer met elkaar in gesprek.

Een scheiding is een rouwproces; daar moet je echt de tijd voor nemen. In totaal heb je al snel drie, vier of vijf sessies nodig om een bevredigend eindresultaat te bewerkstelligen. Dan heb je het dus over een periode van zes à tien weken. Dat is wel even wat anders dan de twee dagen die Divorce Hotel ervoor uittrekt om alle zaakjes te regelen.